Таралеж мина на диета – не може да се свие на кълбо 31.05 | 14:47

Ветеринари обясняват, че таралежите лесно могат да бъдат прехранени, тъй като са много лакоми

От Олга Андреева

Лаком таралеж се наложи да мине на специална диета, след като му станало невъзможно да се навива на кълбо – основния начин да се предпазва от врагове в природата.

Роли Поли всъщност напълнял нездравословно, след като бил в другата крайност – на ръба на оцеляването. Открила го британска двойка миналия октомври с опасно ниско тегло.

Таралежът бил твърде кльощав, за да успее да оцелее през периода на зимния сън, в който обикновено изпадат бодливите животинки, затова двойката го взела на отглеждане.

След няколко месеца угощаване с котешка храна Роли Поли се издул и станал цели 2 кг при нормални за вида му 600 грама, съобщава в. Metro.

Притеснените спасители решили да го заведат в центъра за спасяване на животни в Съмърсет, където веднага бил подложен на строга диета.

Роли Поли вече е само на 150 грама котешка храна и бисквити дневно и е започнал да се вталява. Все пак още го гледат в клетка за видри, защото не може да се побере в такава за таралежи.

"Прехранването на таралежи е много лесно, защото са доста лакоми и обожават да се тъпчат", обяснява служител в центъра за животни.

В природата таралежите се хранят главно с охлюви, дъждовни червеи, бръмбари, насекоми, малки гризачи, змии и рядко с растителна храна.

Водещи

Най-четени