Тези българи са готови да заживеят завинаги на Марс 20.09 | 19:05

Запознайте се с нашенците, които искат да изоставят род и родина

От Антония Михайлова

Марсианският сървайвър, който обещава да ни разиграе холандската компания Mars One, си има и български поклонници.

Ако на някои от нас само на шега им е минавала мисълта да се присъединят към 200-те хиляди желаещи да се преселят на Червената планета с еднопосочен билет, то има и такива, които наистина са решили да изоставят китната ни родина и да забравят завинаги за близки и приятели.

Те са готови да изоставят досегашния си живот и да се впуснат в неизвестното.

Очаква ги незнайно бъдеще – никой досега не е стъпвал на Марс и не се е връщал оттам, за да разкаже от първо лице за тайнствата на най-близката до Земята планета.

Надежда на 29 години, Бойко на 28, Пламен на 31, Георги на 27, Ник на 41, Петър на 31, Божидар на 39, Андрей на 37, Самуил на 28, Момчил на 23. Това са 10-те български кандидат-невъзвръщенци, които са се представили с видео визитки на сайта на Mars One.

Те са готови да оставят живота си на волята на съдбата. И на собствените си сили, които със сигурност ще им трябват на Марс.

И все пак – какво ги очаква? Оправдан ли е залогът, който в случая е човешкият живот? Оставяме на вас, читателите, да прецените сами, а междувременно безумната идея за колонизиране на Марс вече е събрала 200 000 души, подали заявки да станат първите преселници на Червената планета.

"Изглежда, че това е най-желаното нещо в историята", обясни преди време Бас Лансдорп, един от основателите на инициативата.

Но животът на Марс няма да е приятна почивка. От Mars One твърдят, че бъднините на преселниците включват строителство на колония, нейното поддържане, изследването на климата и геоложката история на Марс. Всичко това ще протича в неблагоприятна за живот среда с негоден за дишане въздух, липса на вода и температури, достигащи до минус 70 градуса по Целзий.

И така, доброволци от 140 страни по света са изпратили клипове на сайта на Mars One с обяснение защо са подходящи за тази мисия. Едни твърдят, че искат да "станат първите изследователи на Марс в историята", а други искат "да намерят нов живот".

Кои са нашенците и какво казват те, можете да видите тук, а сега ви представяме Момчил, който е изпратил доста атрактивна визитка:

Водещи

Най-четени