Терапия се бори със „зациклянето“ преди изпит 14.01 | 10:18

Стресът пада, ако споделим притесненията писмено

От Любомир Тасев

Учени твърдят, че ако изложат в писмен вид онова, което ги тревожи преди тежък изпит, студентите могат да се преборят със стреса от предстоящото и да се справят по-добре със задачата.

Откритията бяха публикувани в статия на страниците на списание Science в четвъртък.

Авторите на изследването са уверени, че тяхната работа ще помогне на талантливите хора да избегнат т.нар. "зацикляне" на мисълта, когато стресовото натоварване им пречи да демонстрират всички свои знания и умения.

Според учените положителният ефект от писмените излияния на душата се засилва с важността на предстоящия изпит и нервното натоварване, свързано с него.

"Независимо, че хората обикновено са силно мотивирани за постигане на най-добри резултати, ситуации, като изпити, спортни състезания или публични изяви, натрупват емоционален натиск и им пречат да покажат своите способности," отбелязва водещият автор на статията Шан Бейлок.

Благотворното влияние на писменото споделяне на тревогите и безпокойствата е доказано и от други експерти. Голяма част от изследванията показват ефективността на метода и за облекчаване симптомите на депресията.

Водещи

Най-четени