Технология разпознава фалшиво уиски 17.03 | 14:55

С помощта на спектрометър може да се установи дали напитката е оригинална

От Олга Андреева

Ако не ви се нрави идеята да купувате скъпо уиски, а да пиете течност, съдържаща метанол и химикали, разредена със студен чай, сигурно ще оцените усилието на британски учени да измислят начин за откриване на фалшиво уиски, съобщи newscientist.com.

Учени от университета в Лестър отново обръщат поглед към технология, която вече се използва за установяване на фалшиви лекарства като анализира съдържанието на течността в шишета.

"При уискито и вината специфичното е, че бутилката не трябва да се отваря, за да не се унищожи продуктът", подчертава Джордж Фрейзър от университетския център за космически изследвания, където спектрометърът е разработен за първи път.

Техниката разчита на светлината, отразена от течността в бутилката или нейния етикет. Спектрометърът, първоначално предназначен за астрономически изследвания, анализира дали съдържанието съвпада с това на истинския продукт или не.

Екипът вярва, че технологията може да се прилага и за анализ на течности по летищата.

Освен въпросът за качеството, много сериозен е и въпросът за пораженията върху здравето, които може да нанесе некачественото питие.

Фалшивият алкохол може да съдържа високи нива на метанол - химикал, който може да причини увреждане на черния дроб, слепота, кома, затруднения в дишането и дори смърт.

Водещи

Най-четени