Тигрите в Индия се увеличават 31.03 | 07:34

При преброяването природозащитниците са използвали скрити камери

От Елена Кирилова

Броят на тигрите в Индия е нараснал с 20%, според последното им преброяване.

То за пръв път обхваща цялата страна, съобщава BBC. В световен мащаб на свобода са останали по-малко от 3500 тигри, заедно с тези в Индия.

Резултатите показват, че броят на тигрите в Индия е 1706, докато през 2007 г. той е бил 1441. В районите, които не са били изследвани преди пък са открити 70 тигри, пропуснати при предишното преброяване.

За целта на преброяването природозащитниците са използвали скрити камери, поставени на стратегически места, както и ДНК тестове. При предишните акции е отчитан броят на уникалните отпечатъци на животните.

В миналото столетие в Индия е имало 100 000 тигри. Експертите смятат, че причина за изчезването на 97% от тях са бракониерството и свиването на местообитанията им.

Всичко това се дължи на факта, че търговията с тигърски продукти се превърна в доходоносен бизнес. Огромно е търсенето на кости, нокти и кожа от тигри в страни като Китай, Тайван и Корея, където се използват в традиционната медицина.
Бракониерството е организирано толкова добре, колкото и трафикът на наркотици. Индийските власти обаче не могат да сложат край на злоупотребите заради постоянно променящите се техники, използвани от картелите, които стоят бракониерството.

Водещи

Най-четени