Тоалетна чиния, а не клекало за учениците 19.11 | 16:58

Близо 2/3 от гласувалите в рамките на акция през МЗ избраха тоалетната чиния

От Елена Коцева

Ако трябва да се избира между тоалетна чиния и клекало, вие какво бихте избрали?

Софиянци имаха тази възможност и дадоха своя глас за тоалетната чиния. Близо 2/3 от гласувалите в рамките на акцията на Национална мрежа на децата (НМД) пред Mинистерство на здравеопазването (МЗ) избраха тоалетната чиния.

Акцията беше по повод на Световния ден на тоалетната (19 ноември). Пред министерството млади хора и доброволци раздаваха информационна тоалетна хартия, за да привлекат вниманието на гражданите за нуждата от промяна на училищните тоалетни.

Изследване, проведено сред над 800 ученици от цялата страна през 2010 г., показва, че над 70% от учениците в България не използват тоалетните в училище или ги използват само в краен случай. Основната причина затова е лошото състояние на училищните тоалетни.

Лошото състояние на училищните тоалетни крие изключително сериозни рискове за здравето на децата. Вредният навик за стискане в ученическа възраст може да доведе до редица заболявания на отделителната система.

Между тях е и ракът на дебелото черво (България заема първото място в ЕС по брой заболели под 35-годишна възраст). Национална мрежа за децата застава зад позицията, че липсата на приоритет за най-базисните нужди на децата е сигнал, че липсва обществен приоритет и уважение по отношение на самите тях.

Последиците се отнасят не само до физическото, но и до психичното и социално благополучие на децата. Към днешна дата състоянието на училищните тоалетни малко се е променило, но това в никакъв случай не е достатъчно.

След края на събитието изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов заедно с Росица Аврамова, доброволец към НМД, внесоха официално в здравното министерство символична информационна тоалетна хартия и писмо с искания за промяна на училищните тоалетни.

Още преди две години Министерство на здравеопазването започна промяна на наредба, регламентираща изискванията, свързани с изграждането и поддържането на училищните тоалетни. Днес тази промяна все още не е факт и училищните тоалетни често продължават да бъдат в окаяно състояние.

Затова и Национална мрежа за децата инициира официална среща в Министерството на здравеопазването с участието и на Министерството на образованието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това са трите институции, които имат отношение по въпроса с чистата и безопасна среда, в която учат нашите деца. До 19 ноември такава среща не се е състояла обаче.

В официално внесеното писмо НМД настоява за:

- Подкрепа от Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието за Наръчника за добро управление на училищните тоалетни, който да се ползва в реалната училищна практика.

- Усъвършенстване на нормативната уредба, свързана с осигуряване на съвременни училищни тоалетни.

- Осигуряване на средства за училищата за поддържане на съвременни хигиенни условия в училищните тоалетни, които като минимум да включват достъп до топла вода, сапун и тоалетна хартия.

 

Водещи

Най-четени