Това са лъжите, които всеки родител е казвал 19.03 | 18:05

А къде е истината?

От iNews.bg

В процеса на детското възпитание на родителите неминуемо им се налага леко да послъгват. По този начин те обясняват някои свои забрани или се опитват да убедят детето си в нещо, като използват крайни доводи. Е, разбира се, тези лъжи за безобидни, но все пак си остават лъжи и почти всеки родител стига до тях. Вижте за кои послъгвания става дума:

1. Сложи си шапка, че ще настинеш

Явно това се базира на тенденцията, че в студените месеци по-често има грипове и настинки, което води до грешното схващане, че ако на човек му е топло, няма да се разболее. Само че все повече учени стигат до извода, че бацилите се разпространяват по-лесно на топли и затворени помещения (в каквито се завираме през зимата). Носенето на шапчица може и да предпазва от заболявания... да кажем сексуални, но не и от грип.

2. Наркотиците ще съсипят живота ти

Да, майка ви е била права да казва горното изречение, за да не се окажете със забита игла в ръката. Но ако пушите трева например, това няма да скапе живота ви. Не, не смятаме, че тревата е дрога. Обществото смята така.

3. Ако си пукаш пръстите, ще се разболееш от артрит

Не е вярно. Макар и да звучи достатъчно правдоподобно. Всъщност точно заради това родителите го използват като довод за спиране на неприятния навик с пукането на пръстите. Разбира се, подобна заплаха може да ви уплаши съвсем реално, защото кой иска да е болен от артрит. Да не говорим, че децата не знаят в какво точно се изразява тази болест, така че всичко е още по-страшно.

4. Не си гълтай дъвката, че цял живот ще ти стои в стомаха

Като всяка голяма лъжа, и тази е базирана на зрънце истина. Да, дъвките не могат да се смелят в стомаха, но това не значи, че си остават вътре, лежейки си небрежно и чакайки нещо да се случи. Не, дъвката също ще отиде в тоалетната.

Прочетете останалите родителски лъжи при колегите от Div.bg.

Водещи

Най-четени