Този детски труп е на 93 години и изглежда така! Тайната? 03.12 | 10:09

Едно от най-запазените тела на света

От Лазар Тодоров

Това е едно от най-запазените тела в света. Розалия Ломбардо е 2-годишно момиче от Сицилия, което умира от пневмония през 1920 година. Наричат я "Спящата красавица".

Удивително е, колко добре е консервирано тялото й. Затова италианският биологичен антрополог Дарио Пиомбино-Маскали от Института по мумиите изследва внимателно тялото. Той открива тайната формула за консервирането на тялото на Розалия.

За целта Маскали издирил къде живеят роднини на Алфредо Салафиа, сицилиански препаратор и балсаматор, който умира през 1933година. Предполага се, че той е извършил балсамацията на малкото момиченце.

В свои мемоари, той записва кои химикали е използвал за тялото на Розалия, а именно: формалин, цинкови соли, алкохол, салицилова киселина и глицерин.

Формалинът, широко използван от балсаматорите е смес от формалдехид и вода, която убива бактериите. Салафиа е бил един от първите, които използват това за балсамиране.

Алкохолът позволява на тялото да изсъхне, а не да се разложи, а  салициловата киселина спира растежа на гъбичките .

Цинковите соли обаче са най-големите "виновници" за състоянието на тялото на Розалия, казват специалисти. Те му дава твърдост, така че дори и да се извади от ковчежето, тялото ще стои изправено.

Водещи

Най-четени