Той е "само" на 104, но е четирикратен световен рекордьор 28.01 | 16:19

Запознайте се с първия плувец, който ще влезе във възрастова категория 105-109 години

От Кирил Русев

104-годишен канадец "преплува" цели два световни рекорда, финиширайки две състезания и превръщайки се в най-възрастният плувец-ветеран на планетата.

Джаринг Тимерман ще навърши 105 през февруари и е единствената причина за създаването на нова възрастова категория при плувците - от 105 до 109 години. Миналата седмица той завършва две състезания - 50 метра гръб и 50 метра кроул. Никога досега подобно нещо не е правено от човек на неговата възраст.

Тимерман започва да се състезава на 79 години и до ден-днешен тренира по два пъти в седмицата. Понастоящем държи общо 4 световни рекорда във възрастова категория 100-104 години.

На 100 успява да скъса ставни връзки в рамото и лекарите го съветват да преустанови спорта. В отговор той променя начина, по който плува, и продължава да се състезава. Синът на Джаринг е на мнение, че постоянното наличие на някаква цел в живота, на нещо, към което да се стреми, е основната причина за дълголетието му.

Въпреки че дядото не печели миналоседмичните състезания, той е рекордьор не само в световен, но и в личен аспект. 3:09:55 е времето му за 50 метра гръб, а взима същото разстояние с кроул само за 2:52:48 - нещо, което не е правил никога досега.

Пред журналистите Тимерман споделя, че това най-вероятно ще са последните му състезания, но само времето ще покаже дали е бил прав.

Водещи

Най-четени