Топките за коледна украса: Магия от вековете 06.12 | 10:00

Вещерските топки могат да съдържат различни съставки, които допълват магическия им вид. Според Музея на вещерството и магията в Боскасъл вярванията гласели, че техните блестящи шарки и ярки цветове привличат и хипнотизират злите духове

От iNews.bg

Оказва се, че в произхода на едно от любимите ни коледни украшения има известна доза магия!

Топките за елха, която украсяваме за Рождество Христово, вероятно водят началото си от древен езически обичай, пренесен в САЩ от Англия през XVII век. Тези коледни украшения доста приличат на така наречените "вещерски топки" (известни още като юле топки) и според някои дължат своята популярност впоследствие на тях.

Макар да изглеждат точно като красиви стъклени топки за елха, те не са били свързвани с конкретен празник. Окачвали са ги целогодишно, често на източен прозорец, за да отблъскат отрицателна енергия, зли духове, проклятия и всичко друго негативно, за което може да се сетите (и може би през 2020 г. имаме нужда точно от тях!)

Вещерските топки могат да съдържат различни съставки, които допълват магическия им вид. Според Музея на вещерството и магията в Боскасъл вярванията гласели, че техните блестящи шарки и ярки цветове привличат и хипнотизират злите духове.

Така злото може да отиде към топката, а когато я докосне, енергията му ще бъде погълната и затворена завинаги вътре. Ако топката остане ясна и ярка, се е смятало, че сте в безопасност, но всяко затъмняване на топката може да е знак за неприятни събития.

Дали топките за елха във вашия дом имат магически сили? Най-вероятно не, защото историята на коледните украшения започва през 1840 г. в немския град Лауша, където Ханс Грайнер за първи път започва тяхното производство. А това са почти два века след като вещерските топки започват да се използват.

Но кой знае, не е изключено празничната украса у дома да ни донесе магия. Със сигурност поне ни създава добро настроение, а именно от това имаме нужда в края на годината!

Източник: Една.бг

Водещи

Най-четени