Третокласници "обикалят" света с крачкомери 19.09 | 16:37

В продължение на 50 дни третокласниците ще носят крачкомери и ще вписват броя на направените крачки в книжките

От Кремена Бедерева

22-ма третокласници от СОУ "Иван Момчилов” в Елена започват да обикалят света по програма "Global Children’s Challenge 2012” ("световно предизвикателство за деца" - бел.ред.) от днес. С помощта на крачкомери децата ще "обикалят" света виртуално, съобщава Север.бг.

В продължение на 50 дни третокласниците ще носят крачкомери и ще вписват броя на направените крачки в книжките, предоставени им безплатно по програмата. Дневната норма за направени крачки е 15 хил.

Данните ще се препращат към сайта на програмата, където ще се калкулират в километри и ще ги отвеждат онлайн в определена световна дестинация. На карта класният ръководител всеки ден ще се отбелязва първенецът по крачки.

Децата "тръгват" на път днес от Ниагарския водопад в Канада. Ще преминат през САЩ, Еквадор, Венецуела, Южна Африка, Мадагаскар, Уганда, Египет, Италия, Великобритания, Индия, Бангладеш, Непал, Китай, Япония, Австралия, Нова Зеландия и Антарктида и ще се запознаят с много интересни животински видове, както и с деца на тяхната възраст от различните страни.

 България се нарежда на второ място след Великобритания в Европа по активност в проекта, тъй като 108 класа от 84 български училища за одобрени за участие в предизвикателството. Края на пътешествието ще бъде на 7 ноември тази година. Световната надпревара ще излъчи отбор победител за най-много крачки. Голям успех за България ще е ако бъде включена като дестинация в маршрута на проекта.

Световното предизвикателство за деца е здравна програма, насочена срещу обездвижването и наднорменото тегло сред подрастващите. Тя се осъществява под мотото "Накарай света да се движи”.

Водещи

Най-четени