Трима германци ще се пренесат 7000 години назад във времето 17.08 | 14:01

Те ще станат праисторически хора

От Велина Дерилова

Трима германски ентусиасти - археолог, биолог и учител ще се хранят и живеят като наши предшественици от преди 7000 години в продължение на 2 седмици.

Марко Хоке, Вероника Хоке и Лукас Хайнен започнаха 200-километровото си пътешествие от Северен Рейн-Вестфалия в неделя. По време на експеримента, чиято крайна цел е бившата германска столица Бон, те ще носят животински кожи и груби ленени туники и ще се хранят с култури, характерни за периода от преди 7000 години – грах, леща и ечемик.

"Те вече не са били пещерни хора", каза археологът Марко Хоке. "Били са много напреднали и организирани, и са отглеждали първите селскостопански култури".

Една от целите на експеримента е да се провери как съвременните хора биха се справили с живота през Каменната ера. Походът е кръстен "Йоци" на ледения човек, намерен в алпийския регион Йоцтал на австрийско-италианската граница през 1991 г., който е живял около 3300 г. пр. Хр.

Въпреки че ще използват ръчно изработени инструменти, характерни за Каменната ера, тримата ще носят и техника, с която да документират случващото се. Смартфони и камери ще записват преживяванията им, за да бъдат качени след това в техния блог.

Основната цел на експедицията е да събуди интереса към Неолитната ера преди изложбата "Революция през ранната каменна епоха", която ще бъде открита в Бон следващия месец.

Водещи

Най-четени