Трюфелите стават немски деликатес 26.07 | 12:29

Заради изменението на климата ценните гъби започват да растат в Германия

От Олга Андреева

Трюфелите - луксозен деликатес във френската и италианската кухня, може скоро да добавя екзотичния си вкус към традиционните германски блюда, тъй като мигрира все по на север в резултат на климатичните промени.

Според швейцарския учен Улф Бюнтгин, цитиран от АФП, покачването на средната температура, което се наблюдава през целия 20-ти век, може да доведе до преместване на естественото "местообитание" на деликатеса с около 110 километра на север - от Франция и Италия в Германия.

Миналата година по време на експедиция в южната част на Германия, заедно със специално обучено куче, което подушва италиански трюфели, климатологът от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих открил около два килограма бургундски трюфели.

Бюнтгин, който е опитал трюфелите, обясни, че находките могат да се обяснят с промените в климата. Откритието може да се окаже много изгодно за северните европейски държави, тъй като трюфелът стига и до 1000 евро парчето.

През ноември 2010 г. милиардерът Станли Хо плати 330 000 долара за два бели трюфела с общо тегло от около 1,3 килограма на търг в Макао.

Въпреки изключително високата ѝ цена, изненадващо малко се знае за гъбата. "Учените дори не знаят как и къде точно растат трюфелите", каза Бюнтгин.

"Те растат под земята и когато открием трюфел, на практика ние го убиваме. Така че не можем дори да разберем дали е бил там две седмици или два месеца. Това, което знаем обаче е, че в традиционните средиземноморски райони, където се отглеждат трюфели, за последните 30 години се регистрира спад в реколтата.

Това може да бъде доказателство, че германската находка е свързана именно с изменението на климата", добавя ученият.

Необходими са допълнителни проучвания, като резултатите от тях могат да бъдат от огромно научно, икономическо и гастрономическо значение.

Водещи

Най-четени