Тунгуският метеорит все пак е бил метеорит 11.06 | 14:33

Геолози са анализирали състава на зърна от мястото на катастрофата

От Антония Михайлова

Украински и американски геолози са анализирали минералния и химичния състав на зърна, открити от съветски учени близо до мястото на падането на т.нар. Тунгуски метеорит, и са стигнали до извода, че те са принадлежали на метеорит от класа въглеродни хондрити, а не на комета, както смятаха някои изследователи, съобщава Nature News.

Тунгуската катастрофа се е случила преди близо 105 години в басейна на река Подкаменна Тунгуска в Сибир. Експедицията, стигнала до района на катаклизма през 1927 година, е открила повалена гора на площ 2000 кв. км, но на мястото на взрива не били открити нито следи от падане, нито отломки от космическо тяло. Според повечето учени тунгуското тяло е било малка комета, която напълно се е изпарила на голяма височина.

Група геолози под ръководството на Виктор Квасница от Института по геохимия, минералогия и рудообразуване в Украйна са предоставили убедителни аргументи в полза на "метеоритната" теория на този катаклизъм, и са ги публикували в статия в сп. Planetary and Space Science.

Изучените от геолозите микроскопични зърна били открити от група съветски учени още през 1980 г., но несъвършените по това време методи не позволили да се потвърди метеоритният им произход, поради което откритието останало неизвестно за света.

Квасница и колегите му поправили този пропуск, като изучили минералния състав на зърната с масспектрометър и сканиращ електронен микроскоп. Оказало се, че те се състоят от графит, микроелмази и "космически" минерали – троилит, таенит и шрайберзит. Според геолозите този факт позволява да се причисли тунгуският обект към редкия подтип метеорити от групата на въглеродните хондрити, и да се постави под съмнение "кометната" хипотеза на този катаклизъм, заключава РИА Новости.

Водещи

Най-четени