Търсите Снежния човек, а знаете ли го де е? 26.09 | 15:01

Вече има карта с насоки накъде да се упътите

От Антония Михайлова

Съобщенията за срещи с легендарното маймуноподобно същество, което се явява любимец на криптозоологията, отдавна валят от всички страни. Оказва се, че кой ли не е виждал Йети, Голямата стъпка или още както там наричат Снежния човек. Май само ние не сме го срещали.

Сега се оказва, че любознателното човечество дори си има карта с местата, където са се случвали предполагаемите наблюдения на загадъчното същество.

Джошуа Стивънс, докторант от Пенсилванския университет, използвал данните, събрани от организацията по изследване на Снежния човек (BFRO), която се опитва да документира цялата известна информация "за животно, вероятно примат, което съществува в много ограничена по численост група".

Стивънс преобразувал данните от тази организация и с помощта на специална програма построил карта от 3313 точки, показващи местата, където според очевидци бил забелязван Йети.

"От картата се вижда, че наблюденията са разпределени неравномерно – разказва Стивънс. – Има области, в които, независимо от ниския брой население, случаите на наблюдения на Снежния човек са доста. Вероятно местността и средата играят важна роля в дадения случай."

При съставянето на картата е използвана информация, събрана от 1921 до 2012 г. Анализът на Стивънс показва също, че в края на 70-те години е имало невероятен изблик на активност на регистрираните случаи на наблюдения на Снежния човек, което може да е съвпаднало с пускането на няколко филма за това митично същество.

Следващият пик на активност се наблюдава между 2000 и 2009 г.

Независимо от изчерпателния анализ на организацията BFRO, Стивънс не дава на информациите повече доверие от това, което те заслужават. "В крайна сметка не съм сигурен наистина ли съществува този гигантопитек, потомък на голяма маймуна, който си играе на криеница с човечеството."

"Но ако сериозни хора в науката, като приматолога Джейн Гудъл, казват, че това е нещо повече от мит, то в крайна сметка моята работа си е заслужавала", отбелязва Стивънс.

В интервю през 2006 г. Гудъл отбелязва: "Вярвам, че те съществуват." Но знаменитият изследовател веднага признава: "Аз съм романтик, затова винаги съм искал да вярвам в това."

Ето я и въпросната карта, където хората били срещали Йети:

1053470

Водещи

Най-четени