Уникалният остров е покрит почти изцяло от мидени черупки (СНИМКИ) 16.01 | 08:01

По улиците на остров Фадиут буквално ходиш по мидени черупки

От Лазар Тодоров

Жоал-Фадиут е малко рибарско селище, разположено в самия край на участък от крайбрежието на африканската държава Сенегал. 

Жоал е част от континента, а Фадуит е остров близо до брега. Тесен дървен мост, дълъг около 400 метра обединява двете местности. Фадуит е специален, защото почти целият е покрит с мидени черупки, пише Odditycentral. 

В продължение на векове обитателите на местността изкарват прехраната си, като събират мекотели. Те изваждат вътрешността им и използват черупките, за да изграждат почти всичко, включително и самия остров.

Милионите черупки, придобити с годините, са държани здраво от корените на мангрови гори, тръстика и гигантски баобаби. Улиците са покрити с празните раковини, едва ли може да се стъпи някъде из остров Фадуит, без да се чуят пропуквания изпод краката ви.

Черупките също се използват, за да се вградят навсякъде из архитектурата на острова. Една от основните атракции е местното гробище. Стените на мястото са изцяло обгърнати от черупки. Целият пейзаж се простира на няколко мили , а от време на време бива прекъсван от появата на надгробен камък или на някое друго дърво.

90% от обитаващите, които са близо 40 хиляди, са християни, но се срещат и мюсюлмани. Местните се гордеят със силното си чувство за вероизповедание и се хвалят, че това е единственото гробище в Сенегал, където християни и мюсюлмани са погребвани един до друг.

Произходът на този уникален остров е неясен. Не се знае как точно хората са заселили това място.

Основният начин за прехрана на жителите на Жоал-Фадуит е риболов, селско стопанство и туризъм. Ако някога изпитате нужда да нахраните окото си с гледката на милиони морски черупки, можете да се отправите право към това малко африканско селце.

Може да разгледате всички снимки от уникалното селище в галерията. 



Най-четени