Уорлик разкърши снага на варненски кючек 08.08 | 12:14

„Обичам салата с чаша ракия и да гледам залеза“, каза той

От Филипа Тодева

Американският посланик Джеймс Уорлик разкърши снага на варненски кючек с гагаузки елементи. Пред БНТ дипломатът получи танцов урок от ръководителя на ансанбъл "Българе" Христо Стефанов. Не е тайна, че Уорлик си пада по българския фолклор.

Той вече бе гост на фестивала на фолклорната носия в Жеравна. Днес обаче се яви и като танцьор само след няколко прости съвета. Първо се научи как да стои в поза "приседнал" и после "раз, два, три, четири и хоп", варненският кючек беше готов.

По думите на Стефанов Джеймс Уорлик вече е готов за следващото издание на фестивала. Ръководителят на ансамбъл "Българе" обяви и че вицепремиерът Цветан Цветанов е вещ в танците. "Играе право хоро много яко, добър е в танците", подчерта той.

А Уорлик призна, че в горещините предпочита да хапва български плодове и зеленчуци. "Обичам да ям салата с чаша ракия и да гледам залеза на Черно море. Хубав живот е това", призна американският посланик.

Посланикът призна, че и на него му се иска да може да измести работата си на морето. Вчера той е отседнал в резиденция Евсиноград, където компания ще му прави вицепремиерът Цветан Цветанов. Дипломатът е впечатлен от Морската градина на Варна и се надява тя да бъде съхранена.

"Знам, че има някои хора, които искат да строят тук и да превърнат тази морска градина в следващия Слънчев бряг, но наистина се надявам това да не се случи", каза Уорлик, като отбеляза, че трябва да бъде намерен балансът между частния и обществения интерес по отношение на градината. Този въпрос ще бъде обсъден и на срещата му с варненския кмет Кирил Йорданов.

Водещи

Най-четени