Ура! Вече може да го накарате да спре да кръшка 18.11 | 09:16

Хормон може да спре мъжките изневери

От Мартина Панайотова

Казват, че три мъжки порока остават в кръвта на мъжа за цял живот – алкохолизмът, хазарта и... за третото може да се досетите и сами. Сега обаче може да изкорените поне единия от тях и това е отлична новина за всички съпруги на неверни съпрузи.

Немски учени са открили "хормона на моногамията", който може да спре мъжките изневери, пише в. Daily Mail. Според екипа на проф. Рене Хюрлеман от университета в Бон хормонът окситоцин може да действа като "маркер на вярността" при мъжете и може да покаже дали наистина са привързани към своята партньорка.

Изследователите установили, че нивото на окситоцин при обвързаните представители на мъжкия пол им помага да стоят надалеч от атрактивните жени. Те предполагат, че този хормон може да се окаже ключът към разкриването на тайните на моногамията.

Окситоцинът е известен като "хормона на гушкането" и е свързан със секса, сексуалното привличане и доверието. Той се произвежда по естествен път от хипоталамуса на човешкия мозък и е пряко отговорен за изграждането на здрави роднински и социални връзки.

Изследователите тествали върху доброволци хормона, след което ги оставяли сами, в компанията на атрактивна представителка на нежния пол.

Обвързаните с дълготрайна връзка и женените мъже при получаване на назална доза окситоцин чрез спрей, се чувствали по-комфортно, когато са на по-голямо разстояние от красивата дама. Когато тя се приближавала в непосредствена близост до тях, хората, приели окситоцин, започвали да изпитват чувство на тревожност.

При неженените мъже и при задомените, на които било дадено плацебо, подобен дискомфорт не бил наблюдаван. Всички участници в експеримента били съгласни, че дамата, присъстваща на тестовете, е наистина атрактивна. Третираните с плацебо доброволци задължително поддържали минимална дистанция от 10-15 сантиметра с красавицата.

Окситоцинът се среща и в животинското царство, където играе важна роля в заздравяването на връзките между чифтосващите се партньори и между родителите и техните малки, припомня изданието.

Водещи

Най-четени