Учен: Египтяните са измислили Олимпийските игри, не гърците 22.08 | 15:14

В южния египетски град Ел-Миня са запазени фрески в гробница, на които са изобразени спортните състезания на древните египтяни

От iNews.bg

Родоначалници на Олимпийските игри са древните египтяни, а не гърците, както е прието да се смята. Това заяви в интервю за електронното издание "Ал Ахрам" Ахмед Дияб, специалист по йероглифите в австрийския университет в Клагенфурт.

"Съществуват археологически факти, които потвърждават, че египтяните са били пионери в това дело", заяви Дияб.

Ученият разказа, че в южния египетски град Ел-Миня са запазени фрески в гробница, на които са изобразени спортните състезания на древните египтяни. Те могат да бъдат определени като прототип на Олимпийските игри. По-конкретно на рисунките се виждат следните спортни дисциплини: борба, бокс, стрелба с лък, лека атлетика и гребане.

Погребението е датирано от епохата на 11 и 12-та династии от Средното царство, които са управлявали в периода 21-18 век преди новата ера.

Според египтолога археолозите са установили, че древните египтяни са играли и различни игри с топка. При това едно от най-важните качества за египетския цар е умението бързо да бяга.

"Това е накарало царица Хатшепсут да направи фреска в храма в Луксор, която да докаже нейните успехи в бягането", каза Дияб.

Днес се смята, че съвременната цивилизация почива на постиженията на Древна Гърция, но "гръцката цивилизация с всичките й успехи има по-дълбоки корени – това е египетската цивилизация", категоричен е ученият.

Водещи

Най-четени