Учен показва на света колко са важни растенията 10.09 | 10:28

Иън Стюарт ще се подложи на експеримент, за да напомни на всички ролята на фотосинтезата

От Елена Кирилова

Учен е решил да покаже на човечеството, че всички ние приемаме растенията за даденост и не оценяваме тяхната роля. За целта той ще живее в херметически затворено пространство за два дни, като ще разчита единствено на растенията в помещението, които ще му осигуряват нужния кислород, съобщава в. Daily Mail.

Смелчагата е британският професор Иън Стюарт. Той ще извърши експеримента следващата седмица, като ще се затвори в "растителния зоопарк" Eden Project, който се намира в Сейнт Остел, Корнуол. По този начин ученият иска да подчертае значението на фотосинтезата.

Професорът ще нарича пространството с размери 2 метра на 6 метра на 2,5 метра, свой дом само за два дни и ще живее заедно с голям брой растения, за които се знае, че произвеждат големи количества кислород.

Експериментът е бил правен и преди, но с мишка. През XVIII век ученият Джоузеф Пристли показал, че съществата са в състояние да оцелеят в пространство, пълно с растения, но загиват без тях.

От Eden Project се надяват, че сегашният опит ще накара хората да се замислят колко важно нещо са растенията за Земята. За повечето хора те са само зелен фон и рядко хората се сещат за истинската им роля.

Експериментът крие известен риск, защото растенията, разположени в помещението, ще са сведени до абсолютния минимум, необходим за оцеляването на човека.

Все пак, за да се гарантира сигурността на Стюарт, въздухът ще бъде под постоянно наблюдение, така че, ако се стигне до недостиг на кислород, мъжът да бъде изваден.

Водещи

Най-четени