Учени: Четири порции кашкавал дневно противодействат на вредите от солта 25.11 | 09:59

Изненадващи резултати

От iNews.bg

Екип от учени от Държавния университет на Пенсилвания направи забележително откритие относно връзката между консумацията на кашкавал и високото кръвно налягане, съобщи БГНЕС. Изследването разкрива, че редовната консумация на кашкавал може да противодейства на негативните ефекти от високия прием на натрий върху кръвоносните съдове.

 

Методология на изследването

 

В проучването участват 11 възрастни доброволци без чувствителност към солта. Всеки участник преминава през четири различни хранителни режима в рамките на 8 дни. Диетите включват комбинации от нисък и висок прием на натрий (1500 милиграма срещу 5500 милиграма дневно), със и без консумация на 170 грама кашкавал дневно.

 

Изненадващи резултати

 

 

 

"Въпреки че има голям стремеж към намаляване на натрий в храната, за много хора това е трудно", споделя д-р Били Алба, водещ автор на изследването. "Вероятно е възможността да се включат повече млечни продукти, като сиренето, да бъде алтернативна стратегия за намаляване на сърдечносъдовия риск и подобряване на здравето на съдовете, без непременно да се намалява общото количество натрий."

 

Научни доказателства

 

Професор Лейси Александър от катедрата по кинезиология обяснява: "Докато участниците бяха на диета с високо съдържание на натрий и без сирене, видяхме, че функцията на кръвоносните им съдове се понижи до нивото, което обикновено се наблюдава при хора с доста напреднали сърдечносъдови рискови фактори. Но когато те консумираха същото количество сол и ядяха сирене като източник на тази сол, тези ефекти бяха напълно избегнати."

 

Ролята на антиоксидантите

 

Според д-р Алба, антиоксидантите в кашкавала може би играят ключова роля: "Консумацията на големи количества натрий води до увеличаване на молекулите, които са вредни за здравето на кръвоносните съдове и за цялостното здраве на сърцето. Съществуват научни доказателства, че хранителните вещества на млечна основа, по-специално пептидите, образувани по време на храносмилането на млечните протеини, притежават полезни антиоксидантни свойства."

Водещи