Учени доказаха, че жените са по-силният пол 29.09 | 15:48

Имунната им система е по-силна от тази на мъжете и това си има биологично обяснение

От Олга Андреева

След като векове наред жените носеха етикета по-слабия пол, нови изследвания показват, че истината е точно обратната, когато става дума за устойчивост към инфекции.

Според белгийско проучване нежният пол е генетично програмиран да се съпротивлява по-добре на инфекции и рак, а има и резервна система за борба с болестите, пише в. Telegraph.

Откритието хвърля светлина и върху факта защо представителите на силния пол се поддават на т. нар. "мъжки грип". Всъщност с това понятие се означава по-тежкия грип, който карат мъжете и който ги приковава на легло, докато същия грип жените могат да изкарат и на крак.

По-силната имунна система на жените се оказва, че се дължи на биологични различия между половете – дамите имат допълнително копие на женската Х-хромозома. На практика това означава, че те имат и по-голям достъп до молекули, наречени микро-РНК. РНК е генетичен братовчед на ДНК и може да има важни биологични ефекти.

"Статистиката показва, че при хората, както и при другите бозайници, женските индивиди живеят по-дълго, отколкото мъжките и са по-способни да се преборят със сепсис, инфекции или травми. Вярваме, че това се дължи на Х-хромозомата, което при хората съдържа 10% от всички открити досега в генома микро-РНК", коментира ръководителят на изследването д-р Клод Либерт от Университета в Гент, Белгия.

От еволюционна гледна точка, разликата вероятно се обяснява с факта, че жените в по-голяма степен гарантират оцеляването на вида. Те трябва да бъдат в състояние да устоят на инфекции по време на бременността и при отглеждането на детето.

Най-четени