Учени кръстиха конска муха на Бионсе 13.01 | 12:58

Задните ѝ части наподобявали поразително тези на певицата, уверяват ентомолози

От Олга Андреева

Учени се вдъхновиха от извивките на певицата Бионсе, която тази седмица роди първото си детенце, и кръстиха нов вид муха на нея.

Поводът насекомото да получи такава известност е, че според учените наподобявало апетитно закръглените задни части на изпълнителката на хита ootylicious”, съобщи ABC.net.

Новокръстената муха Scaptia (Plinthina) beyonceae, открита в Куинсланд, има златист мъх на коремчето си, което според ентомолога Брайън Лесърд я прави "муха на всички времена".

Между Бионсе и конската муха има и друга съществена прилика – 1981 г. е годината, в която е родена певицата и годината, в която е открито насекомото.

"Повечето австралийски видове мухи Scaptia са описани, но не и петте нови вида на подгрупата Plinthina.

Въпреки че конската муха често се смята за вредител, много видове са изключително важни за опрашването на растенията", уверява специалистът.

От изследователската организация CSIRO са се свързали с Бионсе за коментар на решението да ѝ окажат такава чест, но все още не са получили отговор.

Не за първи път насекомо се кръщава на името на поп звезда. На името на канадския певец и композитор Нийл Йънг е кръстен вид паяк, а бръмбар носи името на Рой Орбисън.

Водещи

Най-четени