Учени откриха колко продължава животът след смъртта 08.10 | 12:45

Съзнанието ни продължава да действа, дори след като тялото ни е приключило жизнения си път

От Беатрис Николoва

Всеки се е чудил дали има живот след смъртта и колко продължава той. Британски учени се опитаха да дадат отговор на въпроса като заявиха, че след като съзнанието ни продължава да действа, дори след като тялото ни е приключило жизнения си път, три минути, пише Daily Mirror.

Изданието се позовава на проучването на екип от университета в Саутхамптън, проведено в 15 болници във Великобритания, САЩ и Австрия. То е обхванало 2060 пациенти и е установило, че съзнанието остава будно до три минути след настъпването на клиничната смърт.

Около 40% от пациентите, преживяли спиране на сърцето, свидетелствали, че осъзнавали какво се случва дори във времето, когато сърцето им било спряло да работи и преди сърдечният им ритъм да бъде възстановен. Изследването било ръководено от д-р Сам Парния. Той изтъква, че досега науката считаше, че единствено халюцинации се явяват на хора в клинична смърт.

"Нашето проучване доказа, че пациенти в подобни състояния възприемат истински събития, когато сърцето им спре да бие, заявява докторът, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че резултатите от проучването са доста изненадващи, тъй като всеизвестен факт е, че мозъкът обикновено спира да функционира около 20-30 секунди след спирането на сърцето и възобновява своята дейност едва след повторната поява на сърдечен ритъм.

Водещи

Най-четени