Учени откриха нещо изключително важно за лютите чушки 15.09 | 18:35
Четете внимателно...
Британски учени откриха защо устните ни изтръпват, когато ядем много люти чушки - това се дължи на факта, че веществата в тях активират центровете ни за осезание в мозъка, пише в "Дейли мейл"
Екипът на Нобухиро Хагура от лондонския Юнивърсити колидж осъществил експерименти със съчуански пипер, известен на науката с латинското си наименование zanthoxylum piperitium. Той е неотменна част на ястията в китайската кухня и в района на Хималаите.
Досега се знаеше, че лютото активира в мозъка ни сензорите за за топло и студено. Екипът на Нобухиро Хагура установил, че съдържащото се в лютите чушки вещество sanshool задейства сетивните рецептори в устните ни. Именно те карат устата ни да изтръпва при консумация на много лютиви храни, сякаш през нея е преминал електрически ток.
По време на експериментите Нобухиро Хагура поставил смлян съчуански пипер върху устните на 28 доброволци от мъжки пол. Той установил, че изтръпването от праха причинявало чувство на 50 вибрации в секунда в устните. Именно при такива честоти нервите усещат и допира, пише БТА.
Изследването на екипа ще помогне на учените да опознаят по-добре въздействието на вкуса върху мозъка и защо то се променя при различните хора.
Водещи
-
Ядреното гориво от САЩ пристига в АЕЦ "Козлодуй"
То е доставено от "Уестингхаус" и е предназначено за 5-ти блок на централата
20.04 | 11:01
Най-четени
-
11 пострадали в катастрофа в Турция с автобус с бг регистрация
Двама от пострадалите са в тежко състояние
20.04 | 08:51
-
Жълт код за обилни валежи и силен вятър в 7 области
Ветровете ще се усилят в следобедните часове от североизток, по-късно север, вечерта от...
20.04 | 09:15
-
Натоварено движение през "Петрохан"
Препоръчва се преминаващите през прохода да шофират внимателно.
20.04 | 09:45
-
Има двама българи сред пътувалите в катастрофиралия автобус в Турция
Това съобщи Генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров
20.04 | 10:00