Учени откриха нещо изключително важно за лютите чушки 15.09 | 18:35

Четете внимателно...

От Мартина Панайотова

Британски учени откриха защо устните ни изтръпват, когато ядем много люти чушки - това се дължи на факта, че веществата в тях активират центровете ни за осезание в мозъка, пише в "Дейли  мейл"

Екипът на Нобухиро Хагура от лондонския Юнивърсити колидж  осъществил експерименти със съчуански пипер, известен на науката с латинското си наименование zanthoxylum piperitium. Той е неотменна част на ястията в китайската кухня и в района на Хималаите.

Досега се знаеше, че лютото активира в мозъка ни сензорите за за топло и студено. Екипът на Нобухиро Хагура установил, че съдържащото се в лютите чушки вещество sanshool задейства сетивните рецептори в устните ни. Именно те карат устата ни да изтръпва при консумация на много лютиви храни, сякаш през нея е преминал електрически ток.

По време на експериментите Нобухиро Хагура поставил смлян съчуански пипер върху устните на 28 доброволци от мъжки пол. Той установил, че изтръпването от праха причинявало чувство на 50 вибрации в секунда в устните. Именно при такива честоти нервите усещат и допира, пише БТА.

Изследването на екипа ще помогне на учените да опознаят по-добре въздействието на вкуса върху мозъка и защо то се променя при различните хора.

 

Водещи

Най-четени