Учени умуват над непознат вид първобитен човек 14.06 | 20:02

Той притежава неизвестен до сега геном

От Гергана Златкова

Анализът на генома на тъй наречения Денисовски човек, открит в Алтайския край, свидетелства за това, че на Земята е съществувал още един изчезнал първобитен човек, който остава неизвестен за науката, твърди руският академик Анатолий  Деревянко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"При Денисовския човек има 17 процента от генома на неандерталците и 4 процента от генома на неизвестен вид и подвид", каза Деревянко.

Това засега е единственото свидетелство, че освен от неандерталци и и австралопитеци, Земята е била обитавана от още една изчезнала популация древни хора, неизвестна досега на  науката.

Деревянко изрази мнение, че сензационни археологически находки, потвърждаващи съществуването на непознатия ни досега предтеча, могат да бъдат направени в най-скоро време в Алтай.

Откритията на новосибирските археолози безспорно доказаха, че в този край преди около 50 хиляди години са съществували две групи хоминиди - неандерталци и "денисовци", като между тях е протекла междувидова кръстоска.

Учените успяха да дешифрират пълния геном на Денисовския човек, благодарение на малки образци от фаланговата му кост и два зъба, открити в Денисовската пещера в Алтай.

От получените данни става видно, че той е бил роднина на неандерталеца. Археолозите продължават да работят в Денисовската пещера, където по думите на Деревянко съществуват 14 културосъдържащи  пласта.

Те позволяват да се проследи динамиката на развитието на древния човек.

Водещи

Най-четени