Учените откриха скривалището на извънземните 09.09 | 20:50

Зелените човечета се криели под леда на Европа...

От Лазар Тодоров

Учени откриха предполагаемото място във Вселената, където може да съществува живот.

Луната на планетата Юпитер - Европа, според изследователи съхранява живот под ледените си шапки. Според учените в ледената обвивка на луната има разделени плочи, които се плъзгат една под друга по подобен начин, какъвто има на континентите на Земята и океанските етажи на нашата планета. И според тази констатация на Европа може да има живот. Леденият спътник е едно от дълго обсъжданите места, където да се издирва извънземен живот, защото съдържа повече вода дори от Земята.

"Никой не мисли, че Европа става по-голяма заради това, че ледът пада отдолу", казва Франсис Нимо от Университета в Южна Калифорния. Тогава откъде се взема всичкият този лед?

Сега след анализа на снимки от космическия кораб Галилей учените предполагат, че големи парчета лед могат да бъдат върнати в океана под тектониката и да влязат в друг свят.

Според тях парчето, което не пасва на пъзела, е голямо колкото щата Масачузетс и то липсва, но къде е отишло? Учените предполагат, че то е попаднало под ледената обвивка в "буферна зона", каквито има и на Земята под някои скали.

Температурата на повърхността на Европа е -173 градуса по Целзии, но дълбоко в недрата на спътника водата е по-близо до 0 градуса. Тази температурна разлика може да направи най-дълбоките слоеве на леда да се движат бавно, като ледниците тук, на Земята.

Водещи

Най-четени