Фестивал на белия щъркел в с. Мрамор 20.03 | 07:20

"Мрамор 2012 г." съвпада с настъпването на пролетта и има за цел да работи за пропагандирането на екологично съзнание сред подрастващите

От Кремена Бедерева

Петият национален фестивал на белия щъркел "Мрамор 2012 г." е традиционна инициатива на сдружението "Обществен съвет-Мрамор” и се организира от организационен комитет, включващ по право като домакини кметство Мрамор и Район "Връбница”-Столична община, читалище "Св. Иван Рилски -1922" - Мрамор, СНЦ ”Обществен съвет – Мрамор”, "Българското дружество за защита на птиците”, съобщават от община Връбница.

Фестивалът на белия щъркел "Мрамор 2012 г." съвпада с настъпването на пролетта и има за цел да работи за пропагандирането на екологично съзнание сред подрастващите, с цел опазване на околната среда и застрашените видове, за разбирателството на човека с природата.

Фестивалът ще се проведе за пети път на 25 март 2012 г. в с. Мрамор, район "Връбница", Столична община.

Избирането на с. Мрамор за постоянно седалище на фестивала е свързано с факта, че близките влажни зони са обиталище на най-голямата и най-разнообразна птича популация по пътя VIA ARISTOTELIS в Софийската котловина, в района са установени 181 вида птици, от тях 175 вида са защитени по ЗБР, 43 са включени в Червената книга на България, а 48 вида са включени в Приложение 1 на европейската Директива за птиците(79/409)., а в самия Мрамор се намира една от двете най-големи колонии на вида "бял щъркел” (Ciconia ciconia) в Софийското поле.

Петият национален Фестивал на белия щъркел 2012 има конкурсен характер. В него могат да участват без ограничение индивидуални участници и колективи. В програмата на фестивала е предвидено карнавално-маскарадно шествие с участници от цялата страна, конкурсна програма, конкурс за детска рисунка на тема "Опазване на природата” и изложба на детски рисунки без конкурсен характер.

Начален час на Маскарадното дефиле 10:30 ч., начален час на Официалното откриване на фестивала 11:00 ч. Начален час на Конкурсната програма 11:20 ч. Събитието ще се състои на пл.”Св. Иван Рилски-1922” в центъра на Мрамор.

В програмата на Фестивала на белия щъркел са предвидени и конкурси за най-добро индивидуално участие с маскараден костюм във всяка една от възрастовите групи, най-добро групово представяне, конкурс за детска рисунка на тема "Опазване на природата”, конкурси за изпълнение на песен, танц или сценка, посветени на идването на пролетта, на  белия щъркел и опазване на местообитанията му, най-добро индивидуално участие в конкурсната програма.

Всички участници ще получат специален диплом - ще има и парични награди.

Заявките се подават в електронен вид или по пощата до Кметство Мрамор пл.”Св.Иван Рилски” 1.Краен срок за представянето е 16 март 2012 г. Всички  разходи по пътуването и престоя в Мрамор са за сметка на участниците.

Водещи

Най-четени