Формата на чашата влияe на скоростта на пиене 01.09 | 13:44

Пием по-бързо бира, когато тя е в чаша с извивки

От Елена Кирилова

Формата на чашата със сигурност е последното нещо, за което мислите, когато отидете на завдение.

Въпреки това учените от Университета в Бристол вярват, че формата на чашата може да окаже влияние върху скоростта, с която хората консумират напитките си, съобщава BBC.

Според проучването, което експертите са направили, хората пият по-бързо от чаши с повече извивки, отколкото от такива, които не притежават извивки.

В изследването са се включили общо 159 жени и мъже, които били заснети как пият безалкохолни напитки и бира. Чашите съдържали по около половин литър течност, но някои от чашите били прави, докато други по-извити.

Оказало се, че няма разлика във времето на консумация на безалкохолните бутилки, тъй като всички ги изпили средно за седем минути.

При любителите на бирата обаче била забелязана сериозна разлика в двете групи. Докато на тези, които пили от права чаша пиенето отнело средно 11 минути, другите, които пили от извита чаша, приключили питието си за около 7 минути.

Според учените тази разлика се дължи на факта, че поради извивките на някои чаши е по-трудно да се установи колко точно е изпил човек.  

Водещи

Най-четени