Хагският Хилтън сплотява бивши балкански врагове 02.06 | 08:59

Спортуват, готвят и творят заедно, дори си разменят подаръци

От Олга Андреева

Центърът за задържане към Международния трибунал в Хага е известен като хагския Хилтън, където сега е настанен и задържаният бивш босненски сръбски военен лидер Ратко Младич.

В него затворниците прекарват затворени в килиите си от 10 квадратни метра от 21 часа вечерта до 7,30 сутринта, отбелязват АП и в. Telegraph, цитирани от БТА.

Там затворниците могат да гледат телевизия, да четат или да работят по съдебните си дела на компютър, но без да имат достъп до интернет или до електронна поща.

Затворниците разполагат с легло, бюро, библиотечка, долап, санитарен възел, телефон. Те могат да носят своите дрехи вместо затворническа униформа.

Ако изберат да не стоят в килиите си, затворниците могат да участват в спортни занимания, да се образоват или да разговарят помежду си. Политическите и юридическите разговори са забранени, особено между противници от войните в бившите югославски републики, които сега се оказват съседи по килии в центъра за задържане към трибунала в Хага.

В затвора затворниците могат да играят тенис на маса, да учат групово английски език или да развиват компютърните си познания. По-енергичните играят волейбол и футбол или вдигат тежести в зала за бодибилдинг. По-възрастните могат да се посветят на шахмата или пък сами да си готвят.

Последното не е нещо нереалистично, защото балканските "гости" на центъра много често се оплакват от зеленчуците, които им се сервират прекалено твърди и не отговарят на балканския вкус.

По-талантливите от затворниците или пък почитателите на изкуствата могат да творят или да се наслаждават на творбите на други. Бившият сръбски лидер Слободан Милошевич например е обичал да слуша дискове на Селин Дион.

Анте Готовина, хърватският генерал, осъден на 24 години затвор за издевателства над сърби и обжалващ сега присъдата си, рисува портрети или сцени в рибарски селца.

Подобен талант за рисуване тук си е открил и бившият македонски министър на външните работи Любе Бошковски, прекарал четири години в затвора, преди да бъде оневинен от трибунала през 2008 г.

Освен храната друг проблем, който сплотява заклетите допреди години балкански врагове, е опашката за зъболекар. В центъра той бил само един, а желаещите да станат негови клиенти - много.

Затворът е ставал свидетел и на трогателни сцени между бивши врагове. Когато Анте Готовина пристигал там през 2005 г., докаран директно от Канарските острови, той бил леко облечен, само по риза. Проблемът му бил решен незабавно от Милошевич, който лично му подарил един от пуловерите си.

Бившите балкански врагове участват и в общи чествания на празници и си разменят подаръци.

Най-четени