Хайде на разходка в зоопарка 22.08 | 09:46

Малки носати мечета, бебета сервали и забавната мечка Рони са готови да ви посрещнат

От Елена Кирилова

Във все още невъобразимите летни горещини има едно кътче в София, което може да привлече малки и големи, независимо от температурните аномалии или от прищевките на времето.

Столичният зоопарк е място за срещи, разходки, учене и забавление - именно към това се стреми директорът му д-р Иван Иванов и целият екип, който се грижи за животните и инфраструктурата на зоологическата градина.

Приятни изненади

Докато се разхождате из алеите, със сигурност ще се зарадвате на най-малките обитатели на зоологическата градина. В клетката на муфлоните мъничето ще ви посрещне без страх в очите, докато малките вълчета не спират да си играят.

Малките носати мечета са все още срамежливи, а двете сервалчета все още не се откъсват от майка си. Мармозетките пък забавляват изключително малчуганите.

Двойката египетски лешояди е повод за гордост, тъй като в много малко от европейските зоопаркове има представителите на този вид. За радост на всички, лешоядите имат малки, които растат в добро здраве, обясни Ирина Сахатчиева, експерт "Връзки с обществеността и международна дейност" към зоопарка.

Има и нови животни - индийските биволи гаури, които се славят със своята агресивност. Те са от семейството на говедата и са по-малко копие на африканските биволи.

Осиновяване

Процедурата по осиновяване на животни от столичния зоопарк не е никак сложна, а желаещи има доста. Всеки може да сключи договор за осиновяване, в който са посочени общите условия. Осиновяването се състои в това, че човекът или фирмата дава определена сума за извършването на дадени дейности.

По думите на Сахатчиева те не са свързани с ежедневното хранене и грижи. За тези неща се грижи Столична община, докато осиновителите помагат за подобряването на условията в клетките на животните.

Сред известните осиновители са премиерът Бойко Борисов, който е осиновил един скален орел. Предаването "Минута е много” се грижи за слоницата, докато Алена и съпругът й се грижат за двойката рисове и тяхното потомство.

От партия ГЕРБ пък са дарили пари за стъкла за "Залата на хищника”.

Японската градина

Приятната атмосфера се допълва и от единствената по рода си у нас японска градина. Тя е създадена в рамките на 3 години от дошъл специално от Япония ландшафтен инженер. Традицията при изграждането на подобна градина изисква тя да се поддържа от нейния създател или от човек, обучен от него.

Уникалността на японската градина се крие в това, че всяко подобно място не прилича на нито едно друго.

"Тя (градината) е плод на ума, опита и въображението на този, който я прави”, обясни Сахатчиева.

Тъй като е нужно някой да поддържа вече създаденото място, от зоопарка в момента търсят спонсори, които да поемат разходите на японския ботаник у нас. В рамките на 10 дни може да обучи ботаник от България, като вече има желаещ да поеме грижите за градината.

Бъдещи проекти

Столичният зоопарк е кандидат за членство в Европейската асоциация на зоологическите градини и аквариумите. Междувременно той осъществява връзки с множество зоопаркове в Европа, като често получава дарения от тях. Експертите пък обменят множество информация с колегите си от чужбина.

Едно от големите желания на екипа, работещ в софийския зоопарк е разширяването на помещението на слоновете, тъй като има възможност за приемането на още две животни от този вид у нас. За целта трябва да бъде изградено ново помещение за хипопотамите.

За любопитните трябва да кажем, че слоницата Артайда всяка седмица ходи на педикюр, който е изключително важен за здравето и хигиената й.

Посетителите

Родителите с малки деца са най-честите посетители на зоологическата градина. Малчуганите най-много се забавляват при маймунките и се впечатляват от големите котки. От зоопарка изразяват съжалението си, че множество посетители хранят животните, което води до редица болести и дори до смърт при някои видове.

От друга страна, японската градина също "страда", тъй като най-малкото разместване на камъчетата в нея означава загуба на символиката.

Отвъд неприятните емоции около рушенето и храненето на животните, Зоопарк София се радва на страхотен интерес и продължава да бъде любимо място на голяма част от столичани и гости на града.

Водещи

Най-четени