Хапче ни пречи да се напием 29.09 | 14:07

Медикаментът ограничава ефекта от алкохола върху мозъка

От Елена Кирилова

Ако няколко напитки след работа могат да донесат много притеснения и да станат причина за сутрешно главоболие, учените вече са готови с решение на този проблем, съобщава в. Daily Mail.

Те са създали хапче "остани трезвен", което може да спести срама на тези, които се напиват лесно, като ограничава ефекта на алкохола върху човешкия мозък.

По време на експериментите медикаментът дал добри резултати при мишки, на които бил даден достатъчно алкохол, за да затрудни нормалното им придвижване и да ги направи неадекватни.

Американските и австралийски учени, които са извършили изследванията, са се фокусирали върху начина, по който алкохолът засяга глиалните клетки, които съставляват 90 на сто от мозъка.

Те играят ключова роля в имунната система, помагайки му да се бори с инфекции като менингит. Оказало се, че хапчето има страхотен ефект, след като не позволило на мишките да се напият въпреки голямото количество алкохол, което били погълнали.

След изпиването на лекарството животните запазили нормалните си рефлекси и освен това балансирали добре и ходели нормално.

Водещи

Най-четени