Хари Потър като Дмитрий Менделеев 14.08 | 15:30

Магьосническа периодична таблица помага на мъгълите в училище

От Елена Кирилова

Периодичната таблица ни е позната по-скоро като проклятието на всеки гимназист, който се е сблъсквал с ужаса, наречен химия.

Кошмарният предмет обаче може да бъде една идея по-интересен благодарение на една необикновена периодична таблица, създадена от фен на книгите на Джоан Роулинг и обогатена с щипка магия.

Тя включва 117 елемента, известни на магьосниците, съобщава The Huffington Post. Ако сте от онези най-отчаяни фенове на Хари Потър и сте чели всяка от седемте книги за момчето, което оцеля, поне по десет пъти, значи таблицата е именно за вас.

Самите елементи са разделени в тематични групи, носещи имена като "Смъртожадните”, "Министерство на магията”, "Хогуортс” и други.

Менделеевата таблица в Хари Потър вариант не е първото подобно "изобретение”. Илюстраторът Лора Фрийман прекара цели девет години от живота си в създаването на цяло тесте карти Таро за всеки от героите от поредицата на Джоан Роулинг.

По-интересното е, че проектът продължава да се развива и ще бъде завършен чак през 2014 г., когато тестето ще има общо 78 карти.

Най-четени