Хелоуин никога не е бил отживелица в Поморие 31.10 | 13:25

Как един черноморски малък град е запазил традициите на карнавала

От Елица Елефтерова

Всички сме гледали филми, в които има парти за Хелоуин, не са много обаче хората, участвали в такова парти, тъй като самият празник е нов за нашите географски ширини и все още не се приема от всички.

За опита от организирането на подобен род маскарад за Хелоуин разказва поморийският художник Георги Димитров, който е свидетел на карнавалните игри в Поморие, които са се организирали в миналото и които вече започват да се възраждат.

Обикновено времето е мокро, духащо и хладно и не можем да излезем навън и да запалим огън, разказва Жоро, като уточнява, че до момента само веднъж е било хубаво времето и се надява тази година също да бъде топло.

У нас маскарадните игри са се практикували до 50-те години на XX. В страната ни е имало градски карнавали, в които са се правели маски, повлияни от модните тогава журналисти.

Очевидно и в следващите години на някои места карнавалите са се запазили. Поморийският художник разказва, че е закърмен с карнавал и театър. Маскени игри е имало не само на Вси светии, но и на Заговезни, и на други празници.

"И по махленски, и баба ми, и бабите комшийки, и майка ми, и баща ми, и колегите му от театъра, всички са участвали. После като ученици се събирахме класовете и обикаляхме учители и роднини”, обяснява той.  

Тази традиция, по думите му, е продължила с нова сила след промените във властта на 10 ноември, когато в южния град са направили градски карнавал, в които участват той и семейството му, независимо дали те се дегизират или прави маски за други децата.

Според него обаче хората вече не искат да правят сами маските и предпочитат много по-лесния и скучен вариант да купят готови маски.

Докато по света е чест сам да си направиш костюма и в карнавалните чествания участват училища, университети, предприятия, някакви квартални организации или просто групи хора, у нас се купуват готови маски и костюми, обобщава той.

1090903Хората се стараят понякога повече, понякога по-малко, но е хубаво, защото и ние имаме доста маски вече, обяснява той и подчертава, че самият празник си има своя естетика. Зомби не приемаме, защото са грозни, дебело подчертава художникът.

За превръщането на Хелоуин в традиция в семейството му допринася и фактът, че преди 25 години на този празник се ражда и синът му Слав. Така с годините рождения ден преминава в Хелоуинско парти и се създава традицията.

През годината в черноморското градче има достатъчно карнавали, като се започне от тези, свързани с морето и Нептун и се стигне до тези за поморийското вино и Дионисий, затова на художника му се налага да работи и като гримьор, и като декоратор, и като участник, но признава, че е съвсем различна тръпката, когато си имаш собствено събитие.

Освен украсата и маските, особено голямо внимание се отделя и на аудио визуалната част, която се подготвя месец по-рано. На видеостената се сменят трейлъри на филми на ужасите, японска фантастика, култови реплики, гласовете на Борис Карлов, Джон Зачерли, Винсент Прайс, демоничен смях, звуци и шумове и всичко това е от 50-те години на XX век, което предава особено обаяние и стил на събитието.

За тази година той е изготвил дори ретро хорър диско - "Disco Dracula" и "Baby Frankie Stein" на "Hot Blood" от 1977 г., а също и horor eurotrance на позабравените "D-Devils" и "666" и ...  разбира се 200 силуета на летящи прилепи по стените.

1090901

Водещи

Най-четени