Хиените могат да броят ... до три 22.08 | 14:05

Подобни способности имат също лъвовете и шимпанзетата

От Елена Кирилова

Изследователи открили, че петнистите хиени могат да броят до три. Това било установено, след като изследователите доказали, че животните реагират различно като чуят един, два или три различни гласа, съобщава nature.com.

С това откритие става ясно, че хиените имат много общо с приматите, защото броят също като тях и живеят в сложни социални групи. Това се явява ключово и за развитието на мозъците им.

Сара Бенсън-Емръм, зоолог от Мичигинаския държавен университет, и нейните колеги, пуснали на хиените от националния резерват Масай Мара в югозападната част на Кения, записи с разговори между други хиени от Танзания, Малави и Сенегал.

Така разговорите били непознати за кенийските кланове и чуждите звуци щели да се тълкуват като принадлежащи на потенциални нарушители на спокойствието. На записите ясно се чували звуците, издавани от едно, две или три различни животни.

Били направени общо 39 проучвания, като акцентът падал най-вече върху самотни женски. Екипът измерил как хиените реагирали на записите, като отчитали времето, прекарано пред говорителя и това, което животните прекарали в гледане на нещо друго или в почивка.

Въпреки че някои женски останали еднакво заинтересовани от всички записи, повечето животни реагирали различно в зависимост от това дали чуват гласовете на един, двама или трима натрапници. Вниманието им нараствало пропорционално на увеличаването на броя на гласовете, които чували.

За да бъде по-точно изследването, записите били пускани по няколко пъти.

Предишни изследвания показват, че подобни способности имат също лъвовете и шимпанзетата.

Водещи

Най-четени