Хомосексуалността се оказва много древен 07.04 | 20:25

Пещерен човек е погребан като жена – наляво и с глава на изток

От Олга Андреева

Археолози откриха останки на 5000 години на най-стария в света пещерен човек с нетрадиционна сексуална ориентация, съобщи британският в. Telegraph.

Скелетът, датиран между 2900-2500 пр. Хр., е открит в покрайнините на Прага, като е погребан по начин, типичен за жени в каменно-медената епоха – с глава на изток, поставен на лявата си страна и заобиколен от предмети, нехарактерни за мъж.

Ако по традиция мъжете са били погребвани заедно с оръжията си, храна и вода, то в краката на скелета в Прага такива предмети липсват, а има само овален глинен съд.

Археолозите вярват, че са открили "транссексуален" мъж или дори представител на "трети пол". Според археоложката Камила Весинова, ръководител на разкопките, това е първото и най-старо разкрито гей погребение.

"От историята и етнологията знаем, че пещерният човек се е отнасял много сериозно към погребалните ритуали и е почти невъзможно да е била допусната грешка при полагането на тялото.

Далеч по-вероятно е да става дума за мъж с различна сексуална ориентация, за хомосексуален или транссексуален", смята Весинова.

 

Водещи

Най-четени