Храната на бъдещето 10.06 | 19:09
Как сами да си произведем месо

Това лято за пръв път в ресторант в Лондон ще бъде сервиран бургер с изкуствено създадено месо. Заслугата е на екипа на д-р Марк Пост от университета в Маастрихт, Холандия.
Говеждото месо за сандвича е направено от стволови клетки, отгледани в лабораторен биореактор. Технологията за производството му е разработвана от години, но перспективите са големи. До момента проектът се оценява на четвърт милион евро.
Самите клетки са извлечени от живи животни и култивирани в лаборатория, където са захранвани с глюкоза и аминокиселини. Получени били тънки ивици мускулна тъкан, но тя все още не е имала физическите качества на истинската тъкан.
Как са достигнали до вида на истинското месо и още за технологията чете на Econ.bg.
Водещи
-
Израелските военни сили значително разшириха контрола си в ивицата Газа
Противоречиви гледни точки
07.04 | 17:59
-
Почина още един от пострадалите при пожара в Кочани
Трагичната новина беше обявена от македонския министър на здравеопазването Арбен Таравари.
07.04 | 17:45
-
За пръв път в историята на медицината, мъжка контрацепция без хормони навлиза в етап на сериозни клинични проучвания
Други проекти за мъжка контрацепция
07.04 | 17:30
-
Сняг затрупа щъркеловите гнезда в село Белозем
По думите му щъркеловите семейства не са обезпокоени сериозно от снежната обстановка и...
07.04 | 17:15
Най-четени
-
15 737 са чуждестранните студенти, които учат у нас през 2024 г.
През 2024 г. почти 9 000 чуждестранни студенти идват от страни извън Европейския съюз, а почти...
07.04 | 10:45
-
Отиде си още една знакова фигура от театъра
Днес своя път нагоре е поел актьорът Пламен Сираков. Тъжната вест съобщиха от Съюза на...
07.04 | 15:30
-
Росен Желязков: Достойните българи не търсят награда, но на тях се дължи признание
„Да си достоен, означава да си уважаван от останалите", подчерта Желязков в своето приветствие...
07.04 | 13:45