Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм 28.03 | 15:19
Отвратително вкусни манджи?

Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм.
В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.
1. Escamoles - 330 гр
Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.
2. Surströmming - 360 гр
Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.
3. Кумис - 500 мл
Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.
Водещи
-
Мъчителят Красимир:Биологичната му майка е била проститутка и го е изоставила като малък
Израснал е в домове за сираци. Биологичната му майка е била проститутка и го е изоставила като...
20.03 | 08:59
-
Лорер: Видя се мнозинството в зала вчера - на управляващите и ДПС-Ново начало
"Имам сериозни опасения за този бюджет. ПП-ДБ няма да подкрепи бюджета, защото не се изпълни...
20.03 | 08:45
-
Какви потребителски такси дължим като здравноосигурени
Информацията важи за всички лечебни и здравни заведения на територията на страната, независимо...
20.03 | 08:30
-
ЕК установи, че Google нарушава Закона за цифровите пазари
Комисията също така издаде две заповеди на Apple
19.03 | 21:00
Най-четени
-
Костадинов: В Народното събрание има 5 управляващи партии, 3 патерици и само една истинска опозиция
В публикацията си лидерът на "Възраждане" посочи и друг случай от същия ден, когато опозицията...
19.03 | 10:59
-
Изравнителните сметки за и топла вода могат да бъдат забавени с повече от месец
"Тази възможност я има, но никой не се възползва от нея и е логично".
19.03 | 11:59
-
Тровят умишлено дърво в идеалния център на София – това е пореден такъв случай
Първият човек, който забелязва пропитото дърво с гориво, както и следите от разлятата течност...
19.03 | 09:59