Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм 28.03 | 15:19
Отвратително вкусни манджи?

Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм.
В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.
1. Escamoles - 330 гр
Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.
2. Surströmming - 360 гр
Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.
3. Кумис - 500 мл
Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.
Водещи
-
Гъбари изкарват една пенсия за 2 дни
Проблемът обаче е, че тези доходи са непостоянни, тъй като се изкарват за кратко само през...
16.06 | 17:40
-
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му е близо до победа в конфронтацията с Иран
Нетаняху допълни, че израелската авиация в момента контролира небето над Техеран и призова...
16.06 | 17:20
-
Софийска прокуратура обвини мъж, блъскал главата на приятелката си в пода 2
Образувано досъдебно производство
16.06 | 16:59
-
От "Български пощи" с важна новина за пратките
При промяна на ситуацията, информация ще бъде публикувана на сайта на "Български пощи“.
16.06 | 16:30
Най-четени
-
Алгафари към Радев: Безсмислените туристически пътувания, на гърба на социално слабите, са разхищение
Кампанията си има цена азЬЦДФЖГХЙКП683241 ?.МНБЖЦЬ
16.06 | 12:15
-
Черешите и ябълките със сериозен ценови скок
Цената на лимоните спада до 3,08 лева за килограм. Цената на черешите расте от 8 лева до 8,90...
16.06 | 14:00
-
Част от лекарствата започнаха да пристигат при нас с нови, естествено по-високи цени
Какво предстои?
16.06 | 12:45
-
Локализирано е замърсяване с дизелово гориво в морето край Бургас
Резултатите от проведените изпитвания са изпратени в Басейнова дирекция „Черноморски район“ за...
16.06 | 11:04