Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм 28.03 | 15:19
Отвратително вкусни манджи?
Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм.
В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.
1. Escamoles - 330 гр
Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.
2. Surströmming - 360 гр
Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.
3. Кумис - 500 мл
Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.
Водещи
-
Шкварек: С кои, по-точно, олигарси се борят ПП-ДБ, защото май не са тези в България?
Миналата година за съставянето на кабинета "Денков" посредник бе покойният вече Алексей...
21.05 | 20:30
-
С 290 лв. се увеличават зплатите на университетските преподаватели в държавни ВУЗ-ове
Това бе договорено днес на среща между служебния министър на образованието и науката проф....
21.05 | 20:15
-
Кирил Петков за изтеклите записи: Манипулирани са
След изборите ПП-ДБ няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС, заяви той
21.05 | 20:00
Най-четени
-
Изтече скандален запис от среща на Асен Василев, Кирил Петков и Лена Бориславова!
В него става дума за незаконен кеш, „кеш в торби“ и просене на „неофициални“ милион и половин...
21.05 | 10:15
-
Борисов: Зациклим ли след изборите, наесен ще отидем пак (ВИДЕО)
Милиарди от ПВУ вече са безвъзвратно загубени, заяви лидерът на ГЕРБ
21.05 | 14:00
-
Магнитните бури влияят на мозъка: Главоболие, депресия, безсъние
Ето каква е рецептата за преодоляване на последиците от слънчевите изригвания
21.05 | 13:50