Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм 28.03 | 15:19
Отвратително вкусни манджи?
Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм.
В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.
1. Escamoles - 330 гр
Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.
2. Surströmming - 360 гр
Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.
3. Кумис - 500 мл
Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.
Водещи
-
Небесни явления през 2025 г., които си заслужава да видите
Две затъмнения, три суперлуни, метеоритни потоци, северни сияния...
07.01 | 19:15
-
СО към училищата: Намалете физическата активност на открито
Столичната община към училищата: Намалете физическата активност на открито
07.01 | 19:00
-
Две тела са открити в багажното на самолет, кацнал във Флорида
Две тела са открити в багажното на самолет, кацнал във Флорида
07.01 | 18:45
-
Без фактчекъри вече: "Фейсбук" спира проверката на факти
"Връщане към свободното изразяване", заяви Зукърбърг
07.01 | 18:30
Най-четени
-
Комисия по бюджет и финанси в Народното събрание се събира на първото си заседание днес
На днешното заседание на бюджетната комисия на въпросите на народните представители ще...
07.01 | 09:45
-
Първи казуси около пълноправното ни членство в Шенген започват да се прилагат на практика
Всяко дете може да напуска територията на България самостоятелно или с родител, като при...
07.01 | 10:15
-
Бившият лидер на БСП създава нова лявоцентристка партия
Критика към преговорите за кабинет
07.01 | 09:15
-
Ухан е в мини локдаун заради новата болест
07.01 | 15:10