Храните, спадащи към графата, кулинарен екстремизъм 28.03 | 15:19

Отвратително вкусни манджи?

От Ивайло Коралски

Представяме на вашето внимание няколко нетрадиционни рецепти, от които определено може да ви се повдигне. Нетрадиционни ястия, които без проблем могат да минат за кулинарен екстремизъм. 

В следващите редове ще откриете списък с продуктите, които да напазарувате от супермаркета, в случай че и вие решите да си спретнете малка хранително-вкусова вакханалия.

1. Escamoles - 330 гр

Escamoles е изкушение за сетивата, приготвено от ларви на мравки от вида Liometopum. Добити са от корените на растението Агаве, расло в подбрани плантации на слънчево Мексико. Ястието се счита за деликатес и е известно още като "Насекомов хайвер". Фината извароподобна текстура на ларвите притежава богат и плътен маслен вкус, а за да достигне до деликатното ви небце, ларводобиващите работници копаят до 2 метра под земята. Тъй като става въпрос за набези върху мравуняци, някои от работниците наемат помощник, който да мете мравките от гърбовете им, а други се мажат със свинска мас, за да предотвратят болезнените ухапвания на малките воини.

2. Surströmming - 360 гр

Това е деликатес, приготвян с много грижи из мразовитите северни лесове на норвежката тайга. По същество представлява апетитно съчетание от ферментирали консервирани рибки. Много от консервите са толкова ферментирали, че се продават с издути навън капаци, а богатият им аромат е причина в повечето случаи да се ядат навън. Главният готвач - Haloanaerobium bacteria отделя въглероден диоксид и редица съединения, които осигуряват уникалното ухание на това изискано ястие. Тръпчив полъх на винен оцет, интензивен упойващ аромат на развалено яйце с класни акценти на гранясала мас - това е само една малка част от цветистия букет, набран специално за носа ви. Вкусът е много мощен, концентриран и въздействащ със зърниста структура и дълъг, пикантно сух край.

3. Кумис - 500 мл

Кой не знае Кан Аспарух (детето на кана е канче), кой не е чувал за неговите гологлави, но опашати конници и техния източник на сила - кумисът. Това е подбрана напитка от ферментирало кобилско мляко с контролиран произход и мек, седефено бял цвят с отблясъци на старо сребро. Тъй като кобилското мляко има повече захариди, отколкото млеката на крави и козички, то и съдържанието на алкохол е значително по-високо. Подсилено с дрожди, добавяни при процеса на ферментация, Lactobacilli bacteria превръщат, течността в изящна газирано-алкохолна напитка с елегантен финал със спомен за конюшни.

Още рецепти, в Div.bg

Водещи

Най-четени