Христос е разпнат законно, твърди учен 21.11 | 09:56

Наказанието срещу Божия син съответствало на тогавашното законодателство

От Антония Михайлова

Разпъването на Исус Христос е било напълно законно, твърди професорът по римско право от университета в Севиля Хосе Мария Рибас Алба.

То съответства на законодателството и наказанията, прилагани по онова време и съдът срещу Спасителя също е бил в рамките на процедурата, пише Vesti.ru.

В резултат на 25-годишни изследвания испанският професор Хосе Мария Рибас Алба е съставил доклад от 300 страници, в които описва тънкостите на съдебния процес над Божия син.

Професорът твърди, че срещу Христос са били предявени обвинения в богохулство и обида срещу властта. Двете обвинения били взаимно свързани. Според учения, тези обвинения не са били изфабрикувани, както е прието да се смята.

Дългогодишният труд на Рибас Алба обхваща и изследване на досието на Пилат Понтийски и първосвещеника Каяфа, където подробно се пояснява защо учението на Исус Христос е предизвикало негодувание сред юдейските власти. Вследствие на това се оказва, че наказанието срещу Христос съответства на критериите от онези времена.

"Религиозното мислене тогава е било тясно свързано с политическото. Днес хората трудно могат да разберат това", цитира думите на Рибас Алба испанското издание The Local. За да потвърди своето заключение, експертът е дал като пример други аналогични процеси от това време. Спрямо други осъдени за подобни престъпления се прилагало същото наказание, твърди той.

Професорът обаче не отрича значимостта на фигурата на Исус Христос и че съдът срещу него е едно от най-важните събития, оказало влияние върху цялата световна история.

"Исус Христос е подпомогнал формирането на нашата култура и нашия манталитет, характерен за западната цивилизация”, пояснява Рибас Алба. Но все пак всички юридически процедури спрямо него са били напълно легални, казва професор Рибас Алба.

Водещи

Най-четени