Хумболтовите пингвини пристигат в София в средата на седмицата 27.02 | 17:07

Основната им храна ще е херинга, която вече се доставя и за други водни обитатели

От Кремена Бедерева

Шестте Хумболтови пингвини, които ще са най-новите обитатели на Софийската зоологическа градина, ще пристигнат в средата на седмицата, съобщи за БТА д-р Иван Иванов, директор на зоопарка.

Първият ден на животните на българска земя ще съвпадне с Националния празник - Трети март.

Животните ще бъдат настанени в готовата им вече клетка, където, освен басейн има и хралупи за мътене, но само от тях и периодът им за адаптиране зависи дали ще могат да бъдат видени от посетителите в зоопарка в четвъртък, обясни Иванов.

Основната им храна ще е херинга, която вече се доставя и за други водни обитатели - пеликаните, но за разлика от пингвините, те се хранят и с други видове риба.

В зоопарка днес е специалистът по слонове Алън Рукроф. Англичанинът инспектира използването на неговата технология за педикюр на слоницата Артайда.

За разлика от другите контактни технологии, в които се изисква работниците да са заедно с животното, при тази слоницата и работниците са отделени.

За да се извършат процедурите, е необходимо слоницата да постави последователно всеки един от крайниците си на специална поставка, а процедурата по оформяне на ноктите се извършва с разделителна решетка, обясни още директорът на зоопарка.

Интересен елемент от метода е, че слоницата се подчинява на издаваните от работниците команди на английски.

Водещи

Най-четени