Хървати превърнаха дома си в коледна приказка 12.12 | 16:12

Над един милион коледни светлини огряват имота на семейство Салай

От Олга Андреева

Семейство в Хърватия е преобразило дома си в зимна приказка с повече от 1,2 милиона коледни светлини.

Всяка година семейството Салай отбелязва Коледа като украсява имението си, разпростиращо се на 17 акра площ на около 60 км от Загреб, с все по-голям брой лампички.

Празничната традиция на семейството започва през 2002 г., когато украсяват дома си със 70 000 светлини и наричат украсата "Коледна приказка".

В началото славата на семейството, Златко, украсявал двата сребърни бора в двора, но в един момент решил, че може да сложи украса и на всички над 700 храсти, засадени около имота.

Съседите и най-вече децата толкова се впечатляват от украсата, че започват да подпитват Златко с колко лампички ще украси имота си следващата година. Така постепенно броят на лампичките достига 1,2 милиона.

В цифри това звучи като близо 5 км кабели, поставени под земята за свързване на лампичките, както и около 180 км кабели, поставени по дървета и храсти. Разполагането на украсата отнема около половин година.

Всичко това, разбира се, е свързано и с огромни разходи за ток - за празничния период семейството плаща сметка за електроенергия около 6 800 евро.

Водещи

Най-четени