ЦРУ разкри шпионски тайни 21.04 | 20:22

Невидимо мастило и съобщения, изписани върху нокти, са част от тайните

От Олга Андреева

Шпионите от времето на Първата световна война са гравирали секретни съобщения върху ноктите на краката и са използвали лимонов сок, за да пишат невидими букви, разкриват разсекретени документи на ЦРУ, цитирани от ВВС.

Шестте документа, които са едни от най-старите тайни документи, които ЦРУ пази (на почти един век), разкриват няколко техники, известни или използвани от шпионите.

Така например, за да си направят преносима мастилница с невидимо мастило, шпионите са накисвали носна кърпичка в разтвор от нитрат, сода и нишесте.

След това е било достатъчно само да потопят третираната кърпичка във вода, за да получат мастило, което да използват за написването на тайни послания.

Друг документ разкрива използването на човешкото тяло за записване на тайни съобщения. За да станат видими, е трябвало да бъдат напръскани с подходящ реактив с пулверизатор. Знае се и за гравиране на съобщения върху ноктите.

От ЦРУ поясняват, че в момента тези тайни са твърде остарели заради напредъка в химията на тайните мастила и използваните методи за улавянето и разчитането на бележки с "невидимо мастило".

ЦРУ разсекрети над един милион исторически документи през миналата година, които са достъпни на интернет страницата им.

Водещи

Най-четени