Цербер и Стикс официално влязоха в царството на Плутон 03.07 | 14:25

Двата нови спътника на далечната планета се сдобиха с имена

От Антония Михайлова

Двата нови спътника на Плутон, открити през 2011 и 2012 г. от телескопа "Хъбъл", получиха официални имена – Цербер и Стикс. Решението е на Международния астрономически съюз, се казва в съобщение на Института SETI.

Първите три спътника на Плутон – Харон, Никта (Никс) и Хидра – са открити между 1978 и 2005 г., а през 2011 и 2012 г. новите два получиха временни обозначения P4 и P5. Групата на първооткривателите им се обърна към интернет потребителите с предложение да им изберат имена. Размерите на P4 са между 13 и 34 километра, а на P5 – между 15 и 24 километра.

Според правилата на Международния астрономически съюз спътниците трябваше да получат имена на персонажи, свързани с царството на мъртвите от гръцко-римската митология.

В гласуването взели участие почти 500 000 души, които също предложили свои варианти. В резултат "Цербер" заел второто място, а "Стикс" – третото. Лидер в гласуването станал "Вулкан".

Това име е предложено от Уилям Шатнър, звезда от сериала "Стар Трек". Вулкан е родната планета на персонажа от сериала мистър Спок и името на бога на огъня в древноримската митология. Но този вариант бил отхвърлен, тъй като Вулкан няма пряко отношение към царството на мъртвите и така вече е наричана планета, която според учените на XIX век се е намирала между Меркурий и Слънцето, но чието съществуване не се потвърдило.

В неформалното гласуване, проведено в мрежата след откриването на P4, лидер станал Мики, в чест на Мики Маус, освен това били предложени и имена на други персонажи на Дисни, както и герои от книгите за Хари Потър, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени