Часовете по шах стават задължителни в Армения 18.04 | 16:12

Страната е решена да стане световна шахматна сила

От Олга Андреева

Учениците в Армения вече ще имат специални часове по шах, които ще са задължителни в учебната програма, съобщи АФП.

Министерството на образованието обяви, че като част от усилията на страната да се превърне в световна сила в шаха, той ще бъде въведен като задължителен предмет в началните училища, който ще се изучава по два часа седмично.

"Обучението по шах в училищата ще създаде стабилна основа на страната ни да се превърне в суперсила в шаха", поясни служител на министерството.

Властите, начело с президента Серж Саркисян, които са ентусиазирани привърженици на играта, ще инвестират около един милион евро в иновативната образователна схема, което е голяма сума за бедната, но амбицирана на тема шах държава.

Часовете по шах, които ще обхванат учениците от шестгодишна възраст малко по-късно тази година, ще насърчат интелектуалното развитие на децата и ще ги научат да мислят гъвкаво и мъдро, убедени са от просветното ведомство.

Шахът е изключително популярен в Армения, където на гросмайсторите се гледа като на звезди и резултатите от шахматните срещи са водещи новини.

Страната, чието население е 3,2 милиона души, вече се утвърди като сериозен конкурент на световните първенства.

Националният отбор на Армения спечели златен медал на Международната шахматна олимпиада през 2006 г. и 2008 г., а арменският шахматист Левон Аронян в момента е номер три в света, според класацията на Световната федерация по шахмат.

Водещи

Най-четени