Чаша на Наполеон търси собственик 08.06 | 18:59

За около 3 000 лири може да стане притежание на всеки

От Теодора Деянова

Винена чаша, за която се твърди, че е била притежание на великия Наполеон Бонапарт, ще бъде изложена на търг в "Bonhams”, в Лондон, и се очаква цената ѝ да достигне 2 000-3 000 лири.

Красивата чаша с изкусна орнаментика се съхранява в специална дървена кутия, която следва формата на чашата и е покрита с червена кожа. Към кутията е прикрепена бележка, от която се разбира, че ценният предмет на Наполеон е бил подарен на Джеймс К. Флайър от граф Страсолдо, управник на о. Елба през 1818 г.

През 1814 г. Наполеон е заточен на италианския остров Елба след абдикацията му във Фонтенбло. Къщата, в която пребивавал по това време, след това станала дом на управника на острова.

През 1817 г. Джеймс Флайър посетил острова с приятеля си Джон Сингълтън, който пътувал из Европа. В дневника на Сингълтън се потвърждава, че двамата мъже били на гости на управника.

Необичайното внимание, с което е подходено към съхранението на чашата, кара експертите в аукционната къща да предположат, че собственикът е заемал висш военен чин.

Водещи

Най-четени