Черна дупка в Сибир засмуква хеликоптери 19.06 | 14:51

Причината е свързана с размерите на дупката, които предизвикват огромни, силни турболенции

От Елица Елефтерова

"Мир” е изоставена диамантена мина, в град Мирни, източен Сибир. Мината е оформила кратер с дълбочина 525 метра и широка 1200 метра. Но дори днес – почти 10 години години след затварянето си, тя представлява сериозна опасност за въздухоплавателните средства, пишат от BoredPanda.com.

За производството на един карат диаманти трябва да бъдат изкопани и преработени 250 тона скали. Това е начинът, по който е била създадена втората по големина дупка с изкуствен произход в света.

До момента гигантската дупка е засмукала няколко хеликоптера, които са прелетели в близост до нея. Причината е свързана с размерите на дупката, които предизвикват огромни, силни турбуленции, всмукващи летящите апарати. Затова полетът над ямата е стриктно забранен.

Затварянето на мината слага край на многогодишна работа в сурови и често нечовешки условия. Като вземем предвид, че в Сибир зимата продължава средно седем месеца, кратките и хладни лета превръщат вкаменената почва в кал, можем да си представим колко тежък е бил животът на съветските (и след това руски) миньори в онези времена.

Повече за гигантичната дупка четете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени