Черна дупка изригна с мощността на 1000 слънца 17.03 | 17:04

Звезден материал е избухнал като ярки червени искри

От iNews.bg

Британски астрономи за пръв път са заснели ярките изригвания на черна дупка, която поглъща материя от съседна звезда, пише dailymail.co.uk.

През юни 2015 година V404 Cygni е изригнала на 7800 светлинни години от Земята.  Събитието е генерирало потоци от звезден материал, които са избухнали с ярки червени искри, продължили само части от секундата. Това са едни от най-ярките изригвания от черна дупка, които са я осветили и са я направили значително по-светла в продължение на две седмици.

Предишното изригване на V404 Cygni е било през 1989 година. Всяка генерирана искра е била ослепително интензивна - еквивалент на мощността на приблизително 1000 Слънца. За да ги заснеме, екипът е използвал инструмент на телескопа "Уилям Хершел” в Ла Палма на Канарските острови.

V404 Cygni  е първата черна дупка, засечена в нашата галактика. Международен екип от астрономи, ръководен от Саутхамптънския университет, посочва, че сегашните наблюдения хвърлят нова светлина върху образуването на такива светлинни потоци, както и върху същността на черните дупки. 

"Анализирайки данни за цвета, скоростта и мощността на червените искри, стигаме до заключението, че светлината е излъчена от основата на потоците на черната дупка. Произходът на тези потоци все още е неизвестен, въпреки че се предполага, че роля имат силни магнитни полета,” казва д-р Пошак Ганди. Подобни явления се заснемат трудно, тъй като са непредсказуеми и редки, а астрономите имат твърде малко време за реакция.

Документираното изригване хвърля нова светлина върху знанията на човечеството за подобни космически феномени.

Най-четени