Черна дупка събра очите на астрономите 17.07 | 19:29

В центъра на Млечния път се разиграва велика драма

От Антония Михайлова

В самия център на Млечния път се разгръща драма, която учените чакат от няколко години.

С помощта на Very Large Telescope изследователите наблюдават как масивната черна дупка Стрелец А поглъща малкия прахов облак G2. Изследователите са посветили на събитието цяла статия в Astrophysical Journal.

"Откритият от нас облак сега се е разтеглил до такава степен, че напомня на спагети. Това означава, че в него очевидно няма звезди. Според нас "родители" на този облак може да са звезди, въртящи се около черната дупка", казва Райнхард Хенцел от Института по извънземна физика към Института "Макс Планк". Според астрономите облакът се е разтеглил на 160 млрд. км, а газът в него се движи със скорост, равна на 1% от скоростта на светлината.

Преди две години учените наблюдаваха как Стрелец А засмуква звезда. Светилото буквално било разкъсано на части. След като погълнала звездата, черната дупка станала още по-голяма, отбелязаха тогава астрономите.

Черните дупки са обекти, чиято гравитация е толкова мощна, че дори светлината не може да ги напусне. Поради тази причина те не може да се наблюдават пряко – учените съдят за присъствието им по косвени признаци.

Например, когато тези обекти привличат околния газ, то последният, попадайки в дупката, се нагрява и започва интензивно да изпуска лъчение в различни диапазони – в частност в рентгеновия.

Някои учени смятат, че в черните дупки може да съществува живот. Ако черната дупка е достатъчно голяма, то в нея може да се поместят няколко планети, които ще се въртят по сложни орбити около нейния център и благодарение на "уловената" заедно с планетите светлина в черната дупка може да е достатъчно светло.

Затова, смятат учените, там дори може да съществува живот – разумен, но напълно неоткриваем за външния наблюдател.

Вижте как черната дупка Стрелец А в центъра на нашата галактика разкъсва облака G2:

Loading player...

Водещи

Най-четени