Черни дупки в океана засмукват всичко живо (ВИДЕО) 24.09 | 21:24

Гигантските водовъртежи в Атлантика поглъщат де що сварят

От Антония Михайлова

Океанският аналог на космическите черни дупки, открити от швейцарски и американски учени, засмукват в себе си всякакви предмети.

Не могат да им се опрат дори океанските течения, както светлината не може да се опре на чудовищната гравитация на космическите черни дупки.

Астрономите са убедени, че черните дупки съществуват, въпреки че не могат да се видят. Те засмукват всичко, което мине близо покрай тях, и на тяхното привличане нищо не може да устои.

Аналогично, но вече видимо явление са открили учените в южната част на Атлантическия океан. Според изследователите от Швейцарската висша школа в Цюрих и университета в Маями някои океански водовъртежи са точен еквивалент на черните дупки, пише Daily Mail.

Учените твърдят, че водовъртежите завличат и боклук, и нефтени разливи, и живи същества. Броят на океанските "черни дупки" нараства в южната част на Атлантика, което осигурява голям приток на топли солени води на север. Но оценката им върху Световния океан е била невъзможна, тъй като изследователите не са успели да установят точните граници на океанските черни дупки.

Сега учените са успели да решат тази загадка, твърдят професорът по нелинейна динамика Джордж Халер и професорът океанограф Франциско Берон-Вега. С точни математически модели учените са успели да изобразят водовъртежите от спътниковите снимки и са стигнали до извода, че попадналите в тях предмети се държат точно като лъч светлина, попаднал в черна дупка.

Експертите смятат, че тези вихри могат да смекчат последствията от топенето на ледниците в резултат на глобалното затопляне. Освен това получените данни се планира да се използват за изучаването на закономерностите в измененията на температурите на Световния океан и борбата с неговото замърсяване.

Изследователите смятат също така, че сходни качества имат някои урагани на Земята, както и Голямото червено петно – гигантската буря на Юпитер, фиксирана още през 1665 г.

Вижте за какво става въпрос:

Водещи

Най-четени