Черните храни са полезни за здравето! 07.04 | 20:20

Вижте един здравословен „черен списък“

От iNews.bg

Напоследък е модерно да се говори за храни антиоксиданти или за суперхрани, имащи най-многобройни здравни ползи за човека. Последните изследвания ни дават списък с черни на цвят храни, които се оказват много богати на един конкретен антиоксидант – т.нар. антоцианин. 

Най-концентрираните естествени източници на антоцианините са пурпурните, сините, червените и черните пълноценни храни, както и някои семена и подправки. Антоцианините намаляват риска от сърдечно-съдови проблеми и диабет, предпазват от някои разновидности на рак.

Според професора по хранителна химия Сай Лий от университета Корнел, тъмните храни имат много повече антиоксиданти от оцветените в по-светли багри, именно благодарение на високото съдържание на пигменти.

А ето и черните храни, които се грижат за здравето ни.

 

Черен пипер на зърна

Той има силни антибактериални свойства и помага за доброто храносмилане. В аюрведичната медицина от векове се използва като възстановително и храносмилателно средство. Черните зрънца стимулират дигестивните ензими и осезаемо намаляват вероятността от подуване и поява на газове. Това се дължи на активното вещество пиперин, на което трябва да благодарим за вкуса и аромата на черния пипер.


Черен чай

Известно е, че той е пълен с антиоксидантни и е отлично познат герой в здравословното хранене. През 2001 г. проучване на Университета в Бостън доказа, че черният чай има способността да лекува исхемичната болест на сърцето, ендотелна дисфункция, предвестник на доста по-сериозни сърдечносъдови проблеми. Смята се, че една чаена чаша черен чай дневно намалява опасността от заболяване на сърцето, пази зъбите от кариеси и уплътнява костите.

Вижте пълният списък на полезните черни храни в Kulinar.bg.



 

 

Водещи

Най-четени